طرز تهیه رب انار خانگی با دو روش ساده
به گزارش وبلاگ تور کیش، این چاشنی مثل خود انار بسیار مفید است، به ویژه اگر در تهیه آن از انار های مرغوب استفاده کنید و در صورتی می توانید کاملا از این موضوع مطمئن شوید که خودتان رب انار را تهیه کنید.
رب انار یکی از چاشنی های خوشمزه و پرطرفدار است که در تهیه بسیاری از غذا ها ازجمله خورش فسنجان، شامی ترش، زیتون پرورده و برخی کباب ها از آن استفاده می شود.
این چاشنی مثل خود انار بسیار مفید است، به ویژه اگر در تهیه آن از انار های مرغوب استفاده کنید و در صورتی می توانید کاملا از این موضوع مطمئن شوید که خودتان رب انار را تهیه کنید.
تهیه رب انار خانگی به هیچ عنوان سخت و زمان بر نیست. در ادامه به شما یاد می دهیم که چطور رب انار درست کنید.
مواد لازم برای تهیه رب انار خانگی
انار 8 کیلوگرم
نمک یک قاشق غذاخوری
طرز تهیه رب انار خانگی به روش اول
انار ها را بشویید و از وسط نصف کنید. سپس آن ها را دانه دانه کنید. تا جایی که امکان دارد سعی کنید پوست داخلی و سفید رنگ داخل انار، با دانه ها مخلوط نشود. در صورتی که تعداد انار ها بالا باشد، اگر کمی از پوست سفید رنگ انار با دانه ها مخلوط شود ایرادی ندارد.
در یک قابلمه بزرگ، آب ریخته و دانه های انار را به آن اضافه کنید. زیر شعله را زیاد کنید تا آب بجوشد. زمانی که آب جوشید، زیر شعله را کم کنید. هر چند دقیقه انار را هم زده و سعی کنید با ملاقه یا کفگیر به دانه ها فشار بیاورید تا آب آن ها گرفته شود.
در حین جوشیدن، با گوشت کوب دانه ها را در قابلمه فشار دهید تا آب از دانه ها خارج شود. این کار را تا زمانی ادامه دهید که میزان زیادی از آب دانه ها گرفته شود. سپس زیر قابلمه را خاموش کنید.
محتویات قابلمه را از صافی رد کنید تا آب از دانه ها جدا شود. برای آب گیری کامل، دانه های داخل صافی را دوباره در قابلمه جدا با میزانی آب بریزید تا بجوشد و رب انار درجه دو به دست آید.
آب انار خالص را که بعد از رد کردن دانه ها از صافی به دست آوردید، در یک قابلمه ریخته و روی حرارت بگذارید تا غلیظ شود. هر چند لحظه آن را هم بزنید تا رب انار ته نگیرد؛ چون در این مرحله آب سریع تبخیر می شود. در پایان غلیظ شدن رب، نمک را اضافه کنید.
طرز تهیه رب انار خانگی به روش دوم
انار را از وسط نصف و دانه کنید. سپس دانه ها را در چرخ گوشت ریخته و آب آن ها را بگیرید.
یک قابلمه روی حرارت بگذارید. آب انار خارج شده از چرخ گوشت را داخل قابلمه ریخته و اجازه دهید غلیظ شود. برای اینکه مطمئن شوید به آب میزان کافی غلیظ است، یک قاشق داخل رب انار بزنید، اگر قاشق به راحتی حرکت کرد، یعنی غلظت آن مناسب است. رب انار خانگی شما آماده است.
نکات کاربردی برای تهیه رب انار در خانه
1. از رب انار می توانید به عنوان چاشنی و سس لذیذ فسنجان، خوراک مرغ، مرغ سوخاری، ماکارونی و بسیاری از غذا های دیگر استفاده کنید.
2. اضافه کردن نمک اختیاری بوده و باعث می شود فساد و کپک زدگی رب به تعویق بیفتد.
3. روش دوم به دلیل اینکه از چرخ گوشت برای آب گیری دانه ها استفاده می شود، آسان تر بوده و زمان کمتری صرف آن می شود.
4. در صورتی که انار آبدار باشد، به ازای هر هشت کیلوگرم انار، یک کیلوگرم آب انار حاصل می شود.
5. برترین رنگ رب انار، قهوه ای کمرنگ تا قهوه ای پررنگ و قرمز تیره است. اگر رنگ رب به سیاهی زد، نشانه این است که رب انار شما سوخته است.
6. رب انار را داخل ظرف شیشه ای ریخته و در یخچال نگهداری کنید. در صورتی که آن را بیرون از یخچال نگهداری می کنید، باید نمک بیشتری به آن اضافه کنید. برای هر بار مصرف از قاشق خشک و تمیز استفاده کنید و بعد از هر بار مصرف در شیشه یا ظرف را محکم ببندید تا رب کپک نزند.
7. از اضافه کردن شکر و هر چیز دیگری به رب انار خانگی خودداری کنید؛ چون این کار سبب می شود رب انار زود کپک بزند.
8. رعایت اعتدال در غلظت رب انار بسیار مهم است. رب انار رقیق و آبکی ماندگاری کمتری داشته و زود کپک می زند. هر چه رب انار غلظت بیشتری داشته باشد، دیرتر خراب و فاسد می شود.
9. معمولا برای به صرفه بودن رب از انار های شکسته و کوچک استفاده می کنند که ظاهر خوبی ندارد و قیمت آن ارزان تر است. این مسأله از کیفیت رب کم نمی کند و آن چه مهم است این است که انار آب دار و قرمز رنگ باشد؛ بنابراین دانه انار نباید کهنه، فاسد و خراب، سفید یا قهوه ای رنگ و خشک باشد.
10. رفع تلخی رب انار کار آسانی نیست. در واقع دلیل اصلی تلخ شدن رب انار ته گرفتن آن است. اگر در حال پخت رب انار متوجه تکه های سوخته و ته گرفتی شدید سریعا آن ها را از رب انار خارج کنید.
11. اگر می خواهید رب انار سیاه رنگ و غلیظی داشته باشید یک قطعه آهن تمیز را روی شعله ملایم گاز داغ و سرخ کنید. زمانی که رب انار را می پزید تکه آهن گداخته را داخل رب انار بیندازید. این مدل رب انار سیاه را شمالی ها برای درست کردن خورش فسنجان مجلسی استفاده می کنند.
12. ترش، شیرین و یا ملس شدن رب انار به طعم دانه های انار شما بستگی دارد. شمالی ها معمولا رب انار را با انار ترش درست می کنند و به همین دلیل رب انار شمالی معمولا ترش است.
13. برای تهیه سس انار هر بار میزانی آب جوشیده به رب انار به میزانی که می خواهید مصرف کنید اضافه نمایید.
روش های نگهداری از رب انار خانگی
رب انار خانگی معمولاً بدون مواد افزودنی و نگهدارنده تهیه می شود، از همین رو اگر به شیوه نگهداری آن توجه نکنید، خیلی زود کیفیت خود را از دست می دهد و حتی کپک می زند. معمولاً روش تهیه رب انار نقش مهمی در ماندگاری رب شما دارد. از همین رو در کنار آشنایی با برترین شیوه نگهداری از رب انار باید در زمان تهیه این رب نیز اصولی را رعایت کنید. در ادامه می توانید با روش های نگهداری رب انار خانگی آشنا شوید.
1. به روش تهیه رب انار خانگی دقت کنید
به طور معمول برای تهیه رب انار خانگی از آب انار صاف شده یا گوشت انار به همراه آب آن استفاده می شود. برای این کار آب انار را روی شعله گاز قرار می دهند تا به مرور غلیظ شود. توجه داشته باشید که رب انار با گذشت زمان و پس از مدتی سفت می شود، بنابراین مراقب باشید که رب را در هنگام تهیه آن بیش از میزان نجوشانید.
از طرف دیگر آبکی بودن رب انار موجب کاهش ماندگاری آن می شود و احتمال کپک زدن رب را افزایش می دهد؛ بنابراین در طرز تهیه رب انار خانگی حتما به غلظت آن توجه ویژه داشته باشید.
2. از افزودن شکر به رب انار اجتناب کنید
اگر در زمان تهیه رب انار از شکر و افزودنی دیگری برای شیرین کردن آن استفاده شود، رب شما احتمالا زودتر خراب می شود. سعی کنید رب را بدون هیچ گونه ماده اضافی و تنها با استفاده از آب انار طبیعی درست کنید.
3. برای افزایش ماندگاری رب انار از روغن استفاده کنید
برترین شیوه نگهداری از رب انار این است که بعد از ریختن رب در یک شیشه مناسب، روی آن میزانی روغن زیتون یا روغن مایع بریزید و درب شیشه را محکم کنید. روغن از کپک زدن رب و ورود هوا به آن جلوگیری می کند و ماندگاری رب را تا بیش از 2 سال افزایش می دهد.
4. رب انار را در یخچال قرار دهید
قرار دادن رب انار در یخچال می تواند مدت زمان ماندگاری رب را افزایش دهد. قرار گرفتن رب در مکان گرم، رشد میکروارگانیسم ها را افزایش می دهد و سبب خراب شدن زودهنگام رب می شود. از طرف دیگر زمانی که شما رب را در یخچال قرار می دهید، کیفیت رب شما کمتر تغییر می کند و ماندگاری آن بیشتر می شود. در صورتی که فضای کافی برای نگهداری رب انار در یخچال ندارید، پیشنهاد می شود رب را در یک فضای خشک، تاریک و خنک بگذارید.
5. به جای ظروف پلاستیکی از ظروف شیشه ای استفاده کنید
ظروف شیشه ای برای نگهداری رب انار مناسب تر هستند. رب انار یک ماده اسیدی است و ریختن آن در ظرف پلاستیکی موجب آزاد شدن مواد سمی می شود که برای بدن ما به شدت خطرناک است. سعی کنید برای نگهداری رب انار از ظروف شیشه ای استفاده کنید.
از طرف دیگر ریختن رب انار در ظروف شیشه ای موجب می شود تا رب شما ماندگاری بیشتری داشته باشد و کمتر در معرض خراب شدن قرار بگیرد.
6. میزانی نمک به رب انار اضافه کنید
اگر قصد دارید ماندگاری رب انار را افزایش دهید و یا آن را خارج از یخچال نگهداری کنید، بهتر است میزانی نمک به آن اضافه کنید. نمک ماندگاری رب را افزایش می دهد. توجه داشته باشید که میزان نمک نباید به حدی باشد که رب مزه شوری به خود بگیرد.
7. از قاشق خشک و تمیز برای برداشتن رب استفاده کنید
یکی از مهم ترین نکاتی که باید به عنوان روش نگهداری رب انار خانگی بدانید، استفاده از قاشق خشک و تمیز برای برداشتن رب است. اگر تنها یک بار یک قاشق آلوده به مواد غذایی یا خیس را داخل ظرف رب گوجه فرنگی یا رب انار بزنید، خیلی زود کپک هایی روی آن ظاهر خواهد شد و رب شما خراب می شود.
برای برداشتن رب همیشه باید از یک قاشق کاملا تمیز و خشک استفاده کنید و مراقب باشید که مواد غذایی یا آب وارد شیشه رب نشود.
8. روش نگهداری رب خانگی در فریزر را امتحان کنید
قرار دادن رب انار در فریزر یک روش نگهداری رب انار خانگی است که ماندگاری آن را به میزان زیادی افزایش می دهد. برای این کار می توانید رب انار را تا نیمه در شیشه بریزید و یا میزانی رب را در پلاستیک بریزید و خوب پهن کنید. سپس آن را در فریزر قرار دهید. هر بار میزانی از رب را بشکنید و استفاده کنید. این کار از تغییر مزه و رنگ رب بعد از مدتی جلوگیری می کند و ماندگاری رب را افزایش می دهد.
نشانه خراب شدن رب انار چیست؟
قبل از هر چیزی باید بدانید که رب انار تاریخ مصرف دارد و مانند هر ماده غذایی دیگری بعد از مدتی خراب می شود. معمولاً تاریخ انقضای رب همیشه یکسان نیست و به شرایط نگهداری و میزان غلظت و خلوص رب شما بستگی دارد. هر چقدر رب غلیظ تر و خالص تر باشد و در شرایط بهتری نگهداری شود، قطعاً ماندگاری آن نیز بیشتر خواهد بود.
معمولا رب انار بسته بندی شده تا دو سال ماندگاری دارد. اما شما می توانید رب انار خانگی خالص را تا مدت زمان بیشتری نیز نگهداری کنید. در ادامه می توانید با مهم ترین نشانه خراب شدن رب انار آشنا شوید.
ظاهر غیرطبیعی رب
بوی نامطبوع و متفاوت رب
ایجاد کپک روی رب
بوی بد و غیرعادی رب
مزه تلخ و بد رب
منبع: برترین ها
منبع: فرادید