کدام استان تابستان داغی خواهند داشت؟ ، کشور وارد خشکسالی شدید شده است
به گزارش وبلاگ تور کیش، در روزهایی که بارندگی های متعددی در سطح کشور رخ داد این امیدواری به وجود آمد که شرایط کم آبی در بعضی نقاط کشور جبران گردد اما گویا مسئله کم بارشی در ایران عمیق تر از آن است که با چند بارندگی رفع گردد.
به گزارش وبلاگ تور کیش ، احد وظیفه رییس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی در رابطه با میزان بارندگی های کشور به خبرنگار وبلاگ تور کیش گفت: بارندگی های امسال زیر حد معمول بود، در واقع بارش امسال کشور به صورت تقریبی 41 درصد کمتر از حد نرمال ارزیابی شده است. 41 درصد برای کشور کم بارشی همچون ایران که بارش هایش یک سوم الی یک چهارم متوسط بارش جهانی است، عدد درشتی محسوب می گردد.
وظیفه مطرح نمود: در مجموع ما حدود 240 میلی متر بارش داشته ایم. حدود 40 درصد از این مقدار یعنی حدود 100 میلی متر بارندگی بود و این عدد نشان می دهد کشور ما تا چه اندازه با مسئله کم بارشی روبرو است.
رییس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی اذعان داشت: ما با مسئله توزیع بارش نامتقارن در کشور هم روبرو هستیم. همین کم بارشی هم به درستی در کشور رخ نداده و متقارن نشده است. در استان هایی مثل چهارمحال بختیاری، کرمانشاه و لرستان با 30 تا 40 درصد بارندگی زیر نرمال روبرو هستیم. این در حالی است که این استان ها جز مناطق پربارش کشور محسوب می شوند.
وی در ادامه گفت: رودخانه های بزرگی در جنوب غرب کشور قرار دارند و در نتیجه این کم بارشی اثری جدی بر روی آورد رودخانه ها گذاشته و کمبود آب نیز پشت سدها مشهود است. این مسئله خود باعث کاهش انرژی الکتریکی شده است.
وظیفه بیان داشت: در جنوب و جنوب شرق کشور نیز بارندگی ها هم زیر نرمال ارزیابی شده است. کرمان، سیستان و بلوچستان، هرمزگان، یزد، جنوب فارس و مناطق شرقی کشور نظیر خراسان با بارندگی های به شدت زیر نرمال روبرو شدند. این مناطق بین 50 الی 80 درصد کم بارشی داشته اند.
رییس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی یادآور شد: مسئله کم بارشی شدید، تاثیری عمیق و منفی بر روی کشت دیم ، تهیه علوفه دام ها و تامین آب شهرها و روستاها و حتی تامین جریان برق و الکتریسیته گذاشته است.
این مقام مسئول اضافه کرد: البته ما صرفا با مسئله بارش کم باران روبرو نیستیم، بارش کم برف نیز بحرانی جدی محسوب می گردد. اثر کم بارشی برف در ایام خشک سال خود را نشان می دهد. این مشکل به خصوص در ماه های گرم نظیر خرداد، تیر، مرداد و شهریور تاثیر منفی خود را نشان می دهد.
وی تاکید نمود: وقتی بارندگی برف کاهش پیدا می نماید آورد رودخانه ها نیز کم می گردد بنابراین تغذیه سدها مختل خواهد شد. حتی بعضی رودخانه های غیرفصلی هم در جنوب کشور آورد ندارند.
وظیفه مطرح نمود: از نظر دمایی نیز سال بدی را پشت سر می گذاریم. اکنون که در فصل بهار به سر می بریم دمای هوا خیلی بالاتر از حد نرمال است. گرم بودن هوا باعث ذوب سریع برف می گردد و در نتیجه ذخیره برفی برای ماه های گرم کاهش پیدا می نماید.
رییس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی گفت: ما الان وارد فصل خشک شده ایم. بر اساس اقلیم کشور ما فصل خشک در ایران بارندگی زیاد به دنبال ندارد. انتظار نمی رود در تابستان شاهد بارش زیادی باشیم.
وی توضیح داد: البته جنوب شرق کشور همواره تحت تاثیر بارش های موسمی قرار گرفته است و مختصر بارندگی خواهند داشت. این نقاط شرق هرمزگان، جنوب سیستان و بلوچستان و جنوب شرق کرمان هستند.
وظیفه گفت: بعد از مرداد و شهریور ماه نیز بارندگی ها عمدتا در نوار شمالی کشور شروع خواهد شد.
این مقام مسئول تاکید نمود: با توجه به اینکه در خشکسالی به سر می بریم مسئله کم آبی در کشور در چهار ماه آینده باید مدیریت گردد.
وی ادامه داد: این ادعا که به تازگی مطرح نموده اند و گفته اند با داغ ترین تابستان تاریخ روبرو هستیم غلو بزرگی است. تابستان در هر شرایطی در کشور ما فصل گرمی محسوب می گردد و هرگز انتظار نداریم خنک گردد. ولی باید به این نکته اشاره کنم که تابستان آینده دمایی یک درجه بالاتر از حد نرمال دارد. به هر حال نباید مردم را از داغ ترین تابستان تاریخ ترساند.
رییس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی گفت: در شمال غرب تابستان گرمی در پیش خواهد بود. این نواحی شمال یعنی آذربایجان ها، نواحی غربی مثل کردستان و یا زنجان با تابستانی روبرو خواهند بود که یک الی دو درجه گرم تر از حد نرمال است.
وظیفه ادامه داد: بقیه نواحی کشور نظیر جنوب شرقی و شرق در حد نرمال تابستان را تجربه خواهند کرد. به طور کلی فقط یک درجه بالای نرمال خواهد داشت.
رییس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی یادآور شد: ما اکنون در فصل گرما به سر می بریم. چون به تابستان نزدیک هستیم و معمولا در این فصل از سال بارندگی کم است نمی توانیم بگوییم شرایط خشکسالی را تجربه می کنیم. اما به هر حال چون زمستان و بهار گذشته بارندگی بسیار کمی داشتیم دوره خشکسالی در هواشناسی، کشاورزی و هیدرلوژی اتفاق افتاده است.
احد وظیفه در خاتمه گفت: همین الان که مقدار آب در سدها کمتر از حد معمول است در واقع وارد خشکسالی هیدرولوژیکی شده ایم. چرخه آب اختلال و تنش پیدا نموده است. متاسفانه خشکسالی شدیدی را هم پشت سر می گذاریم و باید امیدوار باشیم که این شرایط با بارندگی ها تغییر کند.
منبع: جام جم آنلاین